Karamellás krémes


Ajánld ismerőseidnek!



 Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
5 dkg margarin
1 db tojás 
1 kávéskanál szódabikarbóna
kb. 1 dl tej

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, négy részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk 20x30-as méretűre és papírral bélelt tepsin megsütjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon. Nem kell nagyon megsütni, mert akkor törik a lap.

Krém:

20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor






Serpenyőben feolvasztjuk a kristálycukrot, alacsony hőfokon. Ne keverjük, csak rázogassuk! És vigyázzunk a színére is, világos barna legyen, mert keserű lesz, ha túlpirírtjuk! 
Amikor a cukor karamellizálódott lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük óvatosan a tejet. ( Én előtte felforraltam ) Ekkor a cukor megkeményedik, majd visszatesszük a tűzhelyre és kevergetve tovább forraljuk, míg elolvad a cukor. 
Közben a pudingot a maradék egy deci tejben elkeverjük és a karamellhez adva felfőzzük. és kihűtjük. 
A porcukrot, vaníliát habosra keverjük a margarinnal, majd a kihűlt karamellás pudinggal összevegyítjük. 

Összeállítjuk a süteményt, megkenjük a lapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon a krémből. 
Végezetül a felső lapot megszórjuk grillázzsal. 
Hűtőbe tesszük és pár óra múlva szeleteljük.

 

Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje